Vers vlees geven aan een hond lijkt een logische keus. Soms worden honden op een vers vlees dieet gezet om bepaalde gezondheidsproblemen te verlichten. Wat zijn de voor- en nadelen van vers vlees voor een hond?

Verteringsstelsel

We weten allemaal dat honden afstammen van wolven. Hun korte spijsverteringsstelsel is voornamelijk ingericht op het verteren van dierlijke grondstoffen, vooral eiwitten en vetten. Hoewel de verwerking van koolhydraten door de evolutie in het verteringskanaal van de hond is geïntegreerd, hebben onbewerkte voedingsstoffen nog steeds een gunstig effect op het welzijn van deze dieren. Daarom is vers vlees alleen al heel gezond voor een hond. 

Hieronder staan enkele voordelen van het voeren van vers vlees aan honden, gebaseerd op de ervaringen van hondenbezitters:

  • Minder huidproblemen
  • Glanzende vacht
  • Energieverhogend
  • Betere weerstand
  • Goed voor het gebit
  • Weinig en compacte ontlasting

Gezondheidsvoordelen 

Steeds vaker blijkt dat fabrieksvoer de oorzaak kan zijn van gezondheidsproblemen door toegevoegde chemische stoffen of een hoge dosering van koolhydraten. Met vers vlees kun je op een natuurlijke manier mogelijke problemen voorkomen. Voor de hond met bijvoorbeeld jeuk kan een vers vlees dieet verlichting bieden. Vers vlees bevat weinig vezels wat weer zorgt voor compacte ontlasting. In vlees zitten geen suikers, dus gebitsproblemen zijn er niet. 

Nadeel vers vlees

Omdat vers vlees een bron kan zijn van ziekteverwekkers voor mens en dier wordt dit vaak ingevroren om op een later moment te consumeren. Het wordt aangeraden om vlees te ontdooien in de koelkast. Dit kan zorgen voor vieze koelkastplanken door uitgelopen vleessappen. Misschien het allergrootste nadeel is het moment dat je thuiskomt in de avond en beseft dat je de ingevroren maaltijd van je hond bent vergeten te ontdooien. Wat doe je dan als je geen alternatief hebt? 

Alternatief

Een goed alternatief zijn houdbare hondenworsten. Hondenworstjes worden langzaam gestoomd op een lage temperatuur in hun eigen verpakking, waardoor het vlees op een natuurlijke manier wordt geconserveerd en de voedingsstoffen behouden blijven. Vers vlees en gestoomd vlees bevatten dus dezelfde voedingsstoffen. Bovendien zijn ze praktisch in gebruik als maaltijd, als beloning tijdens trainingen en leuk voor snuffelspelletjes. Vooral handig om mee te nemen op vakantie.

Alleen maar vers vlees geven, is ook geen goed idee. Vlees bevat dus weinig vezels en dit kan verstopping tot gevolg hebben. Zorg altijd voor een goede balans tussen eiwitten en koolhydraten door bijvoorbeeld af te wisselen met brokken en vers vlees op een dag.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen